Selecteer een pagina


© Dutch Defence Press – Scan Eagle drone

6 juli 2018 – Over twee weken is het dan eindelijk zover, dan begint dé Nijmeegse Vierdaagse. Het grootste wandelevenement ter wereld dat naast het grote aantal deelnemers ook enorm veel bezoekers trekt door de zomerfeesten die dan worden georganiseerd. Tijdens deze week worden zo’n 2,5 miljoen bezoekers in Nijmegen verwacht.
Dit is een enorme mensenmassa en daarom zullen verschillende veiligheidsmaatregelen worden getroffen om de intocht en festiviteiten in goede banen te leiden.

 

Inzet drone

Op verzoek van de politie zal er een speciale drone ingezet worden, namelijk de geavanceerde Scan Eagle drone. Met deze drone kunnen grote mensenmassa’s en verkeerstromen in kaart worden gebracht. Het dient als luchtverkenning en als surveillance. Op deze manier wordt meteen duidelijk op welke plekken het extreem druk is en waar extra assistentie ingezet nodig is. De drone kan via een digitaal signaal de videobeelden live doorsturen. Volgens de politie zal dit als een proef worden gezien en zal in nauwe samenwerking met defensie uitgevoerd worden. Deze drone zal de laatste wandeldag tussen 10.00 en 21.00 uur worden ingezet.

 

Luchtruim gesloten

Het inzetten van deze drone is goedgekeurd door het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Voor overig vliegverkeer in het luchtruim boven Nijmegen zullen bepaalde hoogtes worden gesloten. De politie heeft ook bekend gemaakt dat ingeval er een traumaheli of politieheli ingezet moet worden deze niet in gevaar zullen komen.

 

Scan Eagle

Drones zijn er in verschillende soorten, maten en modellen. De drone die hierboven in de afbeelding is te zien is de Scan Eagle drone dat door de defensie ingezet zal worden.
Deze drone kan tot 6000 meter hoog vliegen en 20 uur onafgebroken in de lucht blijven. Het is goedkoper om deze drone te gebruiken dan bijvoorbeeld een helikopter in te zetten. Daarbij komt dat er minder geluidsoverlast is en dat er tussendoor niet getankt hoeft te worden. Vergeleken met andere drones van Defensie, zoals de Raven, beschikt de Scan Eagle drone over een betere camera en kan deze hoger en langer vliegen.

 
Het gebruik van de Scan Eagle drone laat goed zien dat drones vandaag de dag voor steeds meer verschillende doeleinden ingezet kunnen worden. Ook onze dronepiloten zijn gespecialiseerd en kunnen voor uiteenlopende doeleinden worden ingezet. Benieuwd naar welke doeleinden dat zijn? Ga dan naar de pilotenpagina.